Katastrof! De presenterade kalkyl där min totala energiförbrukning skulle sjunka från drygt 20 000 kWh till knappt 7 000 kWh vid utbyte av min 15 år gamla Thermiapump. Jag fick:
* Energiförbrukning på ca 20 000 Kwh, dvs knappt märkbar skillnad. Har förlorat ca 100 000 kr i el sedan pumpen installerades.
* Bullerproblem, vilket man valt att försöka avhjälpa med extra isolering inuti pumpen.
* Okontrollerbar värme. Oavsett utetemperatur eller värmeinstälning väljer pumpen själv vad den ska producera. Just nu i vårvämen har... jag heta element och 25 grader inomhus trots att jag satt vämeinställningen på minimum.
* Läckande värmesystem. Vid ett av ca 30-tal besök av deras anlitade lokala tekniker råkade man skicka ut skållhett vatten i värmesystemet med större läckage som följd. Efter att två synliga läckor tätats läcker systemet fortfarande någonstans i golv/väggar. Trots tätningmedel läcker det fortfarande någonstans vilket på sikt riskerar fukt/mögelskador. Huset är därför i princip värdelöst och osäljbart. Varken Thermia eller installatören vill ta ansvar för skadorna på värmesystemet.
Under den värsta tiden under de sex år jag haft pumpen har jag bott i huset utan värme eller varmvatten separerad från resten av familjen som fått bo i lägenhet. Nu lever vi med dagliga kontroller av trycket i expansionskärlet för att se hur mycket vatten som läckt ut i huset. Blir trycket för lågt brinner golvvärmecirkulationspumparna (vilket jag redan förlorat 10 000 kr på). Värmen är okontrollerbar, energiförbrukningen och elräkningarna är enorma, bullerproblemen är kvar. Thermia går inte att nå, de svarar inte längre på mejl... för jag är bara en jobbig kund.
Vad man kan läsa i Thermias "Stora vämepumpsboken" har jag inte upplevt något av. Det är tydligt att Thermia vänder kunderna i ryggen när deras produkter orsakar problem på riktigt.