Kraftig varning för att använda Teknos Woodex Aqua Classic lasyr!
Vi gjorde misstaget att använda denna lasyr när vi målade ett nybyggt hus 2018. Huset har liggande träpanel som grundades en gång med Teknos Woodex Aqua Base Plus grundolja samt två strykningar Teknos Woodex Aqua Classic lasyr.
Redan året efter började färgen att flagna och efter 18 månader var flagningen kraftig. Teknos kom och tittade på huset och deras utlåtande var ” Vi kan se att det flagnar på fasader som utsätts för uv-strålar, det är värmen i träet... som gör att det släpper. Jag anser att måleriet har utförts på ett fackenligt sätt och måleriet har gjort enligt anvisningarna som finns.” Deras tekniska chef kom sedan med ytterligare svar; ”Nackdelen med lasyr är att underhållsintervallen är relativt kort jämfört med täckande behandlingar, 2-4 år på syd- och västsidan, 5-7 år på nord- och östsidan.”
5-7 år på nord och östsidan… hela östsidan flagnade tillsammans med sydsidan innan två år hade gått. Till saken hör att vi målat ett garage med samma panel men med en betydligt billigare lasyr från Beckers som efter fem år håller färgen fint i alla väderstreck.
Det blev nedslag på tvåårsbesiktningen; ”fasadfärg släpp i stor omfattning”. Slutligt utlåtande från besiktningsman; ”Teknos Woodex Aqua Classic lasyrkvalité har alldeles för kort livslängd. Redan efter två år har färgen börjat släppa i stor omfattning på fasad 1 och 2 och efter 4 år släpper färg på fasad 3. Man kan inte begära att man skall behöva måla om sin fasad efter två år.”
Teknos vägrade att godkänna besiktningsmannens utlåtande. Hustillverkaren gick dock in och bekostade en ommålning av huset och det var samma målerifirma som gjorde jobbet. De vägrade dock att använda Teknos produkter denna gång.