På det stora hela tycker jag att det fungerat ganska bra med Aleo men på detaljnivå finns det en hel del att klaga på. Min mamma beviljades städning 2 gånger per månad men hade även privat städning 2 gånger per månad. När Aleo råkade planera sin städning samma veckor som den privata städningen valde de helt sonika att inte städa alls. Men de fortsatte ta betalat för tjänsten. Min mamma beviljades veckoinköp, men ingen meddelade oss barn om detta varför det saknades pengar att handla med. Det dröjde ca 3 månader innan vi nåddes av informationen och då var det för att Aleo var oroade att få dåligt rykte hos kommunen. Vi ordnade snabbt fram ett betalkort att använda på Ica, men det dröjde nästan ett år innan kortet användes av Aleo. Aleo fortsatte dock hela tiden att ta betalt för tjänsten. Då jag under våren var och hälsade på min mamma för att hjälpa henne med andra saker noterade jag att det i både badrummet och i duschrummet saknades fungerande glödlampor. I duschrummet, som min mamma använde dagligen, satt en ensam halogenlampa och gav ifrån sig ett svagt sken för mamma att duscha i. Ingen på Aleo har meddelat oss att det behövdes glödlampor, ingen på Aleo såg till att mamma var säker i duschen. Mamma beviljades luncher som hon efter en tid slutade att beställa. Vi barn fick reda på då uteblivna luncherna först när fakturan från lunchrestaurangen dök upp och vi såg att det saknades beställningar. Då vi startade samarbetet med Aleo sade jag till dem att höra av sig vid problem, mamma kan vara besvärlig, men då jag inget hörde förväntade jag mig att allt fungerade. Då vi började se problemen tog jag ny kontakt med Aleo, både skriftlig och muntlig, och påtalade vikten av att informera mig när något inte fungerar. Det blev tyvärr inga stora förändringar av det. Almaz och Aleo har trots allt fungerat långt mycket bättre än den hemtjänst vi hade innan och det mesta tyder på att de har en stor vilja att göra rätt och ordna för sina kunder. Vad det var som brast hos min mamma vet jag inte och jag har inte heller diskuterat frågan med Aleo.
Svar från Aleo Care AB
Hej Erika,
Tack för ditt omdöme.
Vi har kontaktat dig per telefon då vi vill följa upp detta med dig, ring gärna tillbaka när du har möjlighet.
Vi arbetar på beställning och uppdrag av kommun. Vilket innebär att vi endast utför de insatser som är beställda och beviljade av kommunen. Vi arbetar också med digitala verksamhetsystem och stämplar alltid in-och ut i samband med varje kundbesök. Vi kan alltså inte ta betalt för insatser som inte är utförda eller beställda hos kommunen. Om ni har felaktigt blivit debiterade föreslår jag att ni tar kontakt med kontaktcenter på kommunen.
Vi tar till oss av din feedback och kommer jobba på att bli än mer tydliga i vår dialog med er anhöriga.
Allt gott,
Med vänlig hälsning, Jonas