Swedbank Avesta backade från ett lånelöfte och försatte husköparen i en katastrofal situation och förorsakade ekonomisk skada för hussäljaren. Det är ett utomordentligt uselt agerande från bankens sida, och sedan väljer de att gömma sig bakom sin centrala kundtjänst för att slippa höra min synpunkter.
Jag vill verkligen varna alla som tänker sälja sitt hus - kolla först att köparna inte har ett lånelöfte från Swedbank i Avesta. Marknadsvärdet är väl det värde som budgivningen går upp till - och har banken tidigare bedömt... att köparna klarar ett högre lån än det budet stannar på, så är det ohederligt att backa från lånelöftet.
Om du går i köptankar ska du först och främst inte anlita Swedbank för huslånet, och om du ändå har gjort det ska du se till att de värderar huset innan du börjar buda, för annars kan du förlora både huset och dina besparingar.
Bakgrunden är att banken utfärdade ett lånelöfte som översteg det aktuella budet på vårt hus med flera hundratusen kronor. De hade alltså bedömt att köparna kunde klara det ekonomiskt. Men efter en intensiv budgivning och följande kontraktskrivning backade banken från lånelöftet. Huset motsvarade inte säkerheten för summan ansåg de.
Köparna klarade inte att fullfölja kontraktet med den summan som budgivningen stannade på, och var tvungna att bryta kontraktet - där riskerade de att förlora alla sina besparingar och mer därtill, eftersom vi som säljare hade rätt att stämma dem för kontraktsbrott. Dessutom hade de sagt upp sin lägenhet och riskerade alltså att stå på gatan med sina barn.
Även vi som säljare sattes också på pottkanten, dock inte lika illa, men den andra budgivaren hade köpt ett annat hus, och enligt mäklaren är det inte bra för försäljningen att sätta ut ett hus på marknaden direkt efter att ett köp blivit klart, men sedan strulat. Så vi hade inget annat val än att sänka priset med flera hundratusen kronor.
Att banker inte är bundna av lånelöften var en nyhet för både köparna och oss säljare, men informationen finns på samtliga storbankers hemsidor. De skriver att man ska kontakta banken innan kontraktskrivning så att de får värdera objektet. Den praktiken kanske används i storstäder, men den verkar inte användas på landsbygden, eftersom detta var ett nytt fenomen även för mäklaren.
Så om man som bank ger ett låneLÖFTE som inte är ett LÖFTE utan ett icke bindande åtagande, och samtliga aktörer, inklusive mäklare, lägger stor vikt vid detta låneLÖFTE när budgivningen kommer igång, så har banken brustit i sin informationsskyldighet om man inte klart förklarat för alla inblandade att "något lån blir det inte frågan om innan vi har fått värdera huset".
Hur man som bank kan ge ett lånelöfte, utifrån kundens ekonomiska situation, och sedan backa från det när köpekontraktet är skrivet är mer än jag begriper. Det försätter både säljaren och köparen i en fruktansvärd situation i en av de viktigaste och största affärerna man gör i livet, och kan faktiskt innebära katastrof för köparen.