Försäljningen gick snabbt och det var målet, men jag blev inte nöjd med priset jag fick för bostaden. Jag fick specifikation på försäljningen och vilken exakt summa mäklaren skulle dra av. Allt var rätt, men ändå saknades det pengar då jag fick handpenningen. Kände min lite lurad även om det bara var 750 kr för lite på kontot. Informationen om mäklarbildskostnaden och mäklararvodet tycker jag man behöver påminna om innan handpenning betalas till säljaren,. Är man tydlig så blir det inga tråkiga missförstånd senare.
Länna
Svar från Fastighetsbyrån Farsta
Tack för att du delar din upplevelse. Jag är glad att försäljningen gick snabbt och att vi nådde målet vi hade satt ut innan försäljningen, särskilt eftersom det tog grannhuset 4 månader att få det priset men endast två veckor för oss. Jag beklagar dock att du känner dig missnöjd med priset och informationen kring arvodet.
Jag vill vara helt transparent här, vilket jag också var för dig – anledningen till att summan skiljde sig var ett fel i beräkningen av försäljningspriset 4.300.000 kr istället för 4.295.000 kr, vilket ledde till en feljustering av arvodet. Det är första gången det händer mig och det kändes inte bra.
Vad gäller kostnaden för registerutdrag/mäklarbild gick vi igenom det när vi skrev uppdragsavtal och det står även tydligt i uppdragsavtalet.
” Utöver provisionen betalar uppdragsgivaren ersättning för faktiska kostnader som fastighetsmäklaren har haft i förmedlingsuppdraget, exempelvis avgifter för registerutdrag. Denna ersättning kan uppgå till max 2000 kr och erläggs i samband med betalning av provisionen.”
Föreningens ekonomiska förvaltare tog betalt av oss vilket gjorde att ersättning tillkom med 1.119 kr, dvs faktisk kostnad.
Det var absolut inte min avsikt att det skulle upplevas som otydligt eller att du skulle känna dig lurad. Att du känt så är något jag ser allvarligt på, tar till mig av och ber hemskt mycket om ursäkt för.
Det var därför jag, när du påkallade misstaget 08:53 lördag morgon, satte över dessa 750 kr till ditt konto tio minuter senare kl. 09:03
Slutligen tar jag till mig av din feedback om tydligare kommunikation kring avgifter och arvodet, generellt och innan handpenningen betalas ut, så att liknande missförstånd kan undvikas i framtiden.
Jag uppskattar att du tog dig tid att ge denna input, och jag hoppas att du trots detta känner dig nöjd med att försäljningen gick smidigt och att du kommer trivas i ditt nya boende. Jag ser fram emot att ses på tillträdet och sedan hjälper jag dig med deklarationen, om önskemål finns naturligtvis. Så kan vi göra avdrag för mäklararvodet och kostnaden för registerutdrag/mäklarbild.
Tveka inte på att höra av dig till mig direkt om du vill prata mer om detta. Mvh Kim Ekholm